Megunt Facebook-őrületek

Biztosan mindenki látott már értelmetlen helyeken, értelmetlen pózban fekvő…plenkingelő fiatalokról készült fényképeket a neten, vagy akár a Facebookon. Pár éve tombolt ez az őrület, ami szépen lassan elhalványult. A mostani Facebook-őrület a Neknomination elnevezésű sörivós játék.

sorivo-jatek-facebook-on.jpg

Az utóbbi hetekben a Facebookon minden második poszt egy ilyen videóból állt. Aki nem hallott volna róla, vagy aki nem ismerné (jó neki), annak elmagyarázom miről is van itt szó. Egy korsó sört kell egy húzásra meginni, levideózni, feltölteni és kihívni három ismerősödet. Ha ők ugyan ezt nem teljesítik 24 órán belül, akkor tartoznak neked egy tálca sörrel. Ez az egész állítólagosan Angliából indult. Valaki azt gondolta, hogy nagyon vagány dolog egy húzásra meginni egy korsó sört, mintha ez egy látványos és ritka tehetségű mutatvány lenne. Nem az! Az emberek 99,9%-a képes rá és ez ki is derült a gyorsan terjedő videókból. Én is már párszor egy húzásból megittam egy korsó sört, amikor sietni kellett és úgy gondoltam, hogy még egy sör belefér, de képzeljétek egyszer sem vettem fel és töltöttem fel, hogy mindenki lássa! A játék rohamos terjedése után, megjelentek arról szóló hírek, hogy sokan rosszul lettek és hogy ez a játék még halálos áldozatokat is követelt. Belegondolva egy korsó sörtől elég nehezen lehet meghalni, de nem is ez történt valójában. Pár okos ember úgy gondolta, hogy túlszárnyalja kihívóit és sör helyett inkább vodkát, whiskyt, vagy hasonló erősebb italt fogyaszt gyorsan és nagy mennyiségben. Ebben az esetben az illető vagy azonnal összeesett, vagy másnap holtan találták a hírek szerint. Úgy gondolom, az ilyen méltóan kiérdemli a Darwin-díjat.464025729_640.jpg

Ebből a játékból kiindulva jelent meg egy új, még itthon gyerekcipőben járó őrület a RAKnomination – Randon Act of Kindness, vagyis véletlenszerű kedvességek. Azért a sörivós játékból indult ki, mert „ha már felveszel és megosztasz egy videót, legalább abban jót cselekedj”. Itt a kihívott félnek végre kell hajtania egy apró jótettet, ugyan így levideóznia és feltennie a Facebookra. Úgy gondolom, hogy ilyesfajta jócselekedetet nem csak akkor kell tennünk, amikor épp levideózzák, hogy mindenki lássa, hogy mennyire empatikusak és segítőkészek vagyunk, hanem máskor is, mikor úgy látjuk, valakinek szüksége van a mi segítségünkre. Ettől függetlenül egy újabb jó beszéd és unaloműző téma mindegyik ilyen Facebook- őrület. :)

Íme pár videó: