Erdélyi konyha


7583798_orig.jpgMindenki hallott már az erdélyi konyha különlegességéről. 7583798_orig.jpgErdély földjén elő népeknek, a magyaroknak, románoknak, szászoknak, örményeknek… sajátos egyéniségük van és ez a kulináriában is megmutatkozik. S persze nincs olyan ember, aki legalább egy székely viccet ne ismerne. Az erdélyi ember megízleli a szomszéd főztjét, megbecsüli, értékeli, megtanulja, de mindig megkülönbözteti sajátjától.  Az erdélyi konyha szerves részét alkotja a magyar konyhaművészetnek. Jellegzetes a nagyobb mértékű fűszerezés, egyes zöldségek, bors, édes és csípős paprika használata. Alig van olyan növény, fű, fa, vagy virág, aminek ne lenne meg a maga sajátos szerepe az erdélyi konyhában. Minden erdélyi gazdasszony polcán egy egész fűszerarzenál található meg, mint pl.: bors, bazsalikom, babérlevél, borsmenta, boróka, kapor, csombor, ánizs, citromfű, kömény, lestyán, édeskömény, fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, tárkony, zsálya, majoránna, kakukkfű, koriander, gyömbér… Az én édesanyám is egy ilyen erdélyi gazdasszony, aki megosztja most velünk néhány főbb erdélyi étel receptjeit.

Előétel: Vinetta (padlizsánkrém)

A piacon beszerzett padlizsánt a kész padlizsánkrém.jpgvagy tárcsán, vagy a tűzhely fémlapján egészben kell megsütni, míg a héja 
elszenesedik, és a közepe megpuhul. A szárától fogva lehámozzuk a fürtöt és a levét lecsöpögtetjük. Ezek után műanyag, vagy fa késsel felaprítjuk a fürtöket. Azért nem fém kést használunk, mert a padlizsán megbarnul. Egy apróra vágott hagymát adunk hozzá, kb. két kiló padlizsánhoz. Sózzuk és állandó kavarás közben 1-2 dl olajat adunk hozzá. Ha majonézesen szeretnénk elkészíteni, akkor elég 1 dl olaj. A majonézt egy tojás sárgájával, egy kávés kanál mustárral, és plusz 1 dl olajjal kavarjuk ki. Előételként, vagy önálló fogásként is fogyasztják pirítós kenyérre kenve.

padlizsán.jpg

hámozott padlizsán.jpg

1157612_648580845152537_47468244_n.jpg

kész padlizsánkrém.jpg

 

 

 

 

 

 

Leves: Csorba

Több féle csorba létezik, mint pl. kész csorba.jpgerdélyi csorba (sertéshúsból), paraszt csorba (marhahúsból) és húsgombóc csorba. Hozzávalók: 1 vörös hagyma, 3-4 murok (sárgarépa), 2 petrezselyemgyökér, 2 szelet zeller, 1 krumpli, 1 paprika, 1 paradicsom, 50g tejföl, só, bors, apróra vágott petrezselyem zöld és lestyán. Húsgombóc hozzávalói: 300g darált sertéshús, 50g rizs, 2 tojás, só, bors és kevés apróra vágott petrezselyem zöld. A megtisztított zöldségeket kockára vágjuk, és kevés olajon megdinszteljük a hagymát, a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert és a paprikát, majd felöntjük (2-3 liter) vízzel. Sózzuk és borsózzuk ízlés szerint. Amikor forrni kezd, hozzá adjuk a kockára vágott krumplit és az előzőleg meghámozott apróra vágott paradicsomot. Addig főzzük, míg a zöldségek majdnem készre főnek, majd beletesszük húsgombócokat, egy kevés hideg vizet és a lestyánt. Hagyjuk főni, míg a zöldség, s a húsgombóc készre fő.  Levesszük a tűzről. Egy edényben kikavarunk egy tojássárgáját, 50g tejföllel, hozzá adunk néhány kanállal a forró levesből, majd vissza visszaöntjük a levesbe. Apróra vágott petrezselyem zöldet szórunk a levesbe és ízlés szerint kevés citromlével savanyíthatjuk is.

Főétel: Mics (miccs, mititej, vagy mititei)

Erdélyben szinte nemzeti étel, ínyencség és miccs.jpgott nincs is olyan ember, aki ne szeretné. Több féle változata van, de a legkedveltebb a marha-sertés húsos változat. Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 50 dkg sertés hús, só, bors, kevés színes paprika, egy fej fokhagyma, egy kávés kanál szódabikarbóna és csombor (borsikafű). A húst kétszer ledaráljuk, majd fűszerezzük a masszát. A fokhagymát is beledaráljuk. A piros paprikát, a sót, a borsot, a csombort és a szódabikarbónát hozzá adjuk. Jól összegyúrjuk és folyamatosankész mics.jpg kóstolgatjuk. Ha túl kemény a húsmassza, 1 dl szódavizet adhatunk hozzá.  Ajánlott egy éjszakára a hűtőbe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek. Sütés előtt nedves kézzel kis kolbászkákat formálunk. A legfinomabb akkor lesz, ha rácson, izzó szén fölött sütjük, de forró olajban is ki lehet sütni. Mustárral, vagy muzsdéjjel (fokhagymamártással) és kenyérrel tálaljuk.

Jó Étvágyat Kívánok!